sobor_voronezh


О Соборе Воронежских святых


Previous Entry Share Next Entry
Служба общая Пресвятой Богородице, в честь святого Ея образа
sobor_voronezh
Служба общая Пресвятой Богородице, в честь святого Ея образа


НА ВЕЛИЦЕЙ ВЕЧЕРНЕ

Блажен муж: 1-й антифон.

На Господи воззвах, стихиры, глас 4:

Подобен: Дал еси знамение:

Божественными детельми соблюдающи и покрывающи от вражиих нахождений, любовию празднующыя преславное явление пречистого образа Твого, зовущыя Ти: Ты еси Крепость наша и Утверждение, и радование боголепное, Един Сын Твой и Бог наш, Емуже покланяющеся глаголем: Иисусе Всесильне, спаси душы нашя, яко Милосерд.
Днесь священно собравшеся похвалим Богородицу: Пресвятая Дево, многая Твоя величия и чудес пучина: Ты бо еси нам Святое ограждение и похвала и Слава и Источник исцеления: празднующе явление святого Твоего образа, молимся глаголюще: Иисусе Всесильне, спаси душы наша, яко Милосерд.
Благочестивно, Пречистая, честными Твоими молитвами, огради и сохрани, и страшны врагом и неработны яви, творящыя празднество явления честнаго образа Твего, да Сыну Твоему зовем: Иисусе Всесильне, спаси нас, яко Милосерд.

Слава и ныне, глас 6:

Яко венцем пресветлым, Пречистая Богородице, явлением образа Твоего, Церковь Божия обложися, и светится радующися, днесь тайно ликует, вопиющи Тебе, Владычице: радуйся, диадимо честная, и венче Божественныя славы. Радуйся, едина славы Исполнение, и вечное Веселие. Радуйся, к Тебе прибегающым Пристанище, Предстательнице и Спасение душ нашых.


Вход. Прокимен дне. И чтения три.


Бытия чтение. [Глава 28]

Изыде Иаков от студенца клятвеннаго, и иде в Харрань. И обрете место, и спа тамо. Зайде бо солнце: и взят от камения места того, и положи возглавие себе, и спа на месте оном, и сон виде: И се лествица утверждена на земли, еяже глава досязаше до небес, и ангели Божии восхождаху и низхождаху по ней. Господь же утверждашеся на ней, и рече: Аз Бог Авраамов отца твоего, и Бог Исааков, не бойся: земля, идеже ты спиши на ней, тебе дам ю и семени твоему. И будет семя твое яко песок земный, и распространится на море, и ливу, и север, и на востоки: и возблагословятся о тебе вся колена земная, и о семени твоем. И се Аз с тобою Сохраняяй тя на всяком пути, аможе аще пойдеши: и возвращу тя в землю сию, яко не имам тебе оставити, дондеже сотворити Ми вся, елика глаголах тебе. И воста Иаков от сна своего, и рече: яко есть Господь на месте сем, аз же не ведех. И убояся, и рече: яко страшно место сие, несть сие, но дом Божий и сия врата Небесная.


Пророчества Иезекиилева чтение. [Главы 43 и 44]

Тако глаголет Господь: будет от дне осмаго и прочее, сотворят иереи на олтари всесожжения вашего, и яже спасения вашего, и прииму вы, глаголет Адонаи Господь. И обрати мя на путь врат святых внешних, зрящих на востоки, и сия бяху затворена. И рече Господь ко мне: врата сия затворена будут, и не отверзутся, и никтоже пройдет сквозе их, яко Господь Бог Израилев пройдет ими, и будут затворена. Яко Игумен сядет в них снести хлеб, по пути еламских врат внидет, и по пути его изыдет. И введе мя по пути врат святых сущих к северу, прямо храму: и видех, и се исполнь славы храм Господень.


Притчей чтение. [Глава 9]

Премудрость созда себе дом, и утверди столпов седмь. Закла своя жертвенная, и раствори в чаши своей вино, и уготова свою трапезу. Посла своя рабы, созывающи с высоким проповеданием на чашу глаголющи: Иже есть безумен, да уклонится ко мне. и требующым ума рече: Приидите, ядите мой хлеб, и пийте вино, еже растворих вам. Оставите безумие, и живи будете, и взыщите разума, да поживете, и исправите разум в ведении. Наказуяй злыя, приимет себе безчестие: обличаяй же нечестиваго, опорочит себе, обличения бо нечестивому раны ему. Не обличай злых, да не возненавидят тебе: обличай премудра, и возлюбит тя. Даждь премудрому вину, и премудрший будет: сказуй праведному, и приложит приимати. Начало премудрости, страх Господень, и совет святых, разум. Разумети бо закон, помысла есть благаго: сим бо образом многое поживеши время, и приложатся тебе лета живота.

На стиховне стихиры, глас 3:

Приидите, вси концы земли, честное явление образа Божия Матере ублажим: ибо руце к Сыну воздеюще молится: темже святым явлением иконы Ея мир оживлен бысть: псалмы и пеньми и песньми духовными, со всеми святыми празднуем светло.
Стих: Приведутся девы в след Ея, и искренние Ея приведутся Тебе.
Вельми добротою украси Тя Бог, яко в человецех Свет на руку Твоею: Яже едина во Свете Его, Упование христианом, Помощница сущым в нуждах и скорбех, и Пристанище в пучине труждающымся: моли избавитися от напастей, любовию поющым явление образа Твего всечестное.
Стих: Слыши Дщи и виждь, и приклони ухо Твое.
Всечестное явление иконы Твоея, Пресвятая Дево Чистая, ангел множество на небесех, и человеческий род на земли блажит: яко Мати бысть Творца всех Христа Бога. Того молящи за ны не престай молим Тя, иже на Тя с Богом упование возложихом, Богородица Препетая и Неискусобрачная.

Слава и ныне, глас 2:

Мысли очистивши и ум, со ангелы и мы торжествуем светло, начинающе Давидскую песнь Отроковице Невесте всех Царя, Христа Бога нашего: воскресни, Господи, глаголющи, в покой Твой Ты, и Кивот святыни Твоея. Якоже палаты красну Сию украсил еси, и причел еси Ю граду Твоему, Владыко, строити и покрывати от сопостатных поган державною силою, Тоя молитвами.


Тропарь празднику во уставе, аще же несть, глаголи сей тропарь, глас 4:

К Богородице прилежно ныне притецем, грешнии и смиреннии и припадем, в покаянии зовуще из глубины души: Владычице, помози, на ны милосердовавши, потщися, погибаем от множества прегрешений: не отврати Твоя рабы тщы, Тя бо и едину надежду имамы.

Слава, и ныне.

Не умолчим никогда, Богородице, силы Твоя глаголати, недостойнии: аще бо Ты не бы предстояла молящи, кто бы нас избавил от толиких бед? кто же бы сохранил до ныне свободны? не отступим, Владычице, от Тебе: Твоя бо рабы спасаеши присно от всяких лютых.


НА УТРЕНИ

На Бог Господь:тропарь Богородице дважды.
Слава и ныне: Не умолчим никогда: единожды.
По 1-й кафисме седален, глас 3.
Подобен: Явился еси днесь:

Зарями просия всемирная радость, явления пречуднаго образа Твоего, Дево Мати Марие: на земли просвети мысли, любовию поющых Тя.

Слава, и ныне, тойже.

По 2-й кафисме седален, глас 4.

Подобен: Удивися:

Дева Мариа Богродица воистинну, яко облак светлый нам возсия. Ктому Адам не осуждается, и Ева от уз свободися. Сего ради и мы зовем, вопюще с дерзновением Единей Чистей: Пресвятая Дево, моли Сына Твоего, подати грехов оставление.

Слава и ныне, тойже.


По Хвалите Имя Господне:
Припев: Величаем Тя, Пресвятая Дево, Богоизбранная Отроковице, и чтим образ Твой святый им же точиши исцеления всем с верою притекающим.
Псалом избранный: Помяни Господи Давида, и всю кротость его.


На полиелеи седален, глас 1.
Подобен: Ангельския силы:

Девическаго Твоего чрева красен Клас явлься, израстила бо еси мирови Жизнь. Сего ради силы небесныя вопиют Тебе Богородице, славяще честное Твое празднество, Пречистая: слава явлению образа Твоего: Слава девству Твоему, Мати Безневестная.

Слава и ныне, тойже.

Степенна, 1-й антифон 4-го гласа.

Прокимен, глас 4: Помяну имя Твое во всяком роде и роде.
Стих: Отрыгну сердце мое слово благо, глаголю аз дела моя Цареви.
Всякое дыхание: Евангелие от Луки, 4-е зач.

По 50-м псалме, стихира, глас 6:

Днесь небесная врата отверзаются, и дверь Божественная предгрядет. Днесь радости благодать начинается, явлением мирови пречудныя иконы Божия Матере: Еюже земная с небесными совокупляются, во спасение душам нашим.


Канон Пресвятей Богоодице, глас 8. Ирмосы по дважды. Тропари на 12.


Песнь 1.

Ирмос: Воду прошед яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.
Божиею силою благочестно укрепи мя, радостно пети явление честнаго образа Твоего, Пречистая, заступление граду Твоему, и всем людем Твоим державу неразрушиму, Пресвятая, и стаду Твоему утверждение.
Благостыню и милость почерпаем Твоими молитвами: Ты бо Бога Сильнаго родила еси, спасающая вся благоверныя молением Твоим, Пренепорочная. Егоже ради Тя ублажаем вси, Владычице.
Божественное явление пресвятаго образа Твоего, празднуюм, Пречистая Богородице, яко Тобою спасение нетленно даровася, и неразрушимо веселие и надежда, Покров и держава, и душам нашим Прибежище.
Под Твой кров притекаем, Владычице, людие Твои, Пренепорочная, Помощница буди нам рабом Твоим, и спасению прошение подающи, любовию поющым Тя.
Катавасия: Отверзу уста моя: Или по уставу.


Песнь 3.

Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных Утверждение, Едине Человеколюбче.
Верою сердца обновим, явлением иконы Святыя Богородицы, всем подавая верою просящым избавления, от враг видимых и невидимых нас соблюди, Пречистая.
Освящаеши благочестно, верно притекающих ко храму Твоему, и припадающих любовию, явлению пречестныя иконы Твоея: избави нас от всяких бед, и победы даруй православным христианом на поганыя: и милостива сотвори нам Сына Твоего и Бога нашего.
Из Тебе Божие Слово воплощся, и дом сотвори Себе во святем чреве Твоем, и изволи родитися, якоже восхоте, и дарова нам день видети явление образа Твоего, Егоже любовию празднующе, молимся Ти.
Радостными душами, и в веселии сердца, возвысивше ум к честному и Божественному явлению предивныя иконы Твоея, вси вернии молим Тя, Богородице, яко Пречистому Сыну Твоему млеко подала еси, Иже вся Питающему милостию Своею.


Ин кондак, глас 6:

Не имамы иныя помощи, не имамы иныя надежды, разве Тебе, Владычице: Ты нам помози, на Тебе надеемся, и Тобою хвалимся: Твои бо есмы раби, да не постыдимся.

Седален, глас 4:

Церковь Твоя светло празднует славнаго образа Твоего явление, и вси вернии, поюще, зовем Ти прилежно, Чистая Дево: вся верныя укрепи на вражию силу, и советы беззаконных разори: и живот наш направи, творити Божественную волю Сына Твоего.

Слава и ныне, тойже.


Песнь 4.

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя, и прославих Твое Божество.
Ты убо, Дево Чистая, к Свету незаходимому пришедши помяни нас, молящи Сына Твоего и Бога нашего, честное явление иконы Твоея празднующих, подати грехов оставление.
Якоже солнце светозарное, небо преходяще сияет, и Твое Божественный праздник лучы испущает: страстей же мглу от нас отгоняя, дарует душам нашым очищение, и от бед свобождение.
Ныне мрак злобный потребися, и солнечный и душевный свет возсия, Всенепорочныя Божия Матере, праздник честнаго явления образа, егоже благочестно празднуем.
Прибежище великое и похвала, Пречистая и Пренепорочная Мати Всепетая: Ты Кивот умныя Святыни, Ты целеб Источник неисчерпаемый, чтущым честное явление образа Твоего.


Песнь 5.

Ирмос: Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете Незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тьма окаяннаго? Но обрати мя и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.
Исполняется святыни всяческая, к Тебе прибегающая: и прощение вернии приемлюще, празднуем честное явление иконы Твоея, в немже молим Тя, подати нам благодать и милость в день судный.
Украсилася еси девства чистотою, рождшая краснаго Сына Твоего и Бога нашего: украси праздник честнаго явления образа Твоего, и священнический чин возвесели, и люди Твоя от всяких бед свободи.
Яко другий рай всем познавается, стяжавый посреде благоухания цвет, Твой честный праздник, Божиим благоуханием верных сердца исполняет, иже любовию чтущих Тя, Пренепорочная Владычице.
Облак была еси, Дево, дождю Божию, Пренепорочная Владычице, воду спасительную испущающи, землю грехми изсохшую напоивши, приводящи плод творению добродетели: сего ради ублажаем Тя.


Песнь 6.

Ирмос: Очисти мя Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи молюся: к Тебе бо возопих, и услыши мя, Боже спасения моего.
Прежде всех век Сущаго. Яко Отроча родила еси, и наша сердца обновила еси, многими грехи обетшавшая: и обновление приими нашего пения, приносяще Твоему празднику, Богородице Приснодево.
Церковь Твоя Святая, дивна вправду есть, еже Пречистое явление иконы Твоея в ней благочестно празднуем, и всем сердечная подаваеши исцеления, блажащым Тя, Пречистая, и от всяких бед соблюди рабы Твоя.
Душа всяка веселится, сошедшеся в церковь Твою, и Твой празднуем праздник, поюще, Дево Богородице, честное явление образа Твоего, яко солнце светящееся, и света сияющее Божия Духа благодатию, и нас озари, и просвети сердца наша, Дево Мати Владычице.
Поем Пречистое явление иконы Твоея, и чтим Непорочное Твое зачатие, и Рождество Твое, Богоневесто Отроковице: славят же с нами ангельстии чинове и всех святых ликове.


Таже кондак прилучившагося праздника. Аще же несть, глаголи сей
Кондак, глас 1:

Честное Жилище бывшее Неизреченнаго естества Божественнаго, выше слова и паче ума, и грешным еси Споручница, подаваеши благодать и исцеление, яко Мати всех Царствующаго: моли Сына Твоего, получити нам милость в день судный.

Икос:

К Богородице вопием любовию: радуйся, Граде Господень. Разуйся, скиптре Давидов. Радуйся, Палато одушевленная. Радуйся, ручко Божественныя манны. Радуйся, неопалимая Купино. Радуйся, свещниче златый. Радуйся, свеще неугасимая. Радуйся, горо Божия приосененная. Радуйся, огненосный Престоле. Радуйся, лествице и дверь небесная. Радуйся, жезле Ааронов невлажно прозябый. Радуйся, всех спасающи от всяких бед и скорбей, и моли, Пречистая, Сына Твоего, получити нам милость в день судный.


Песнь 7.

Ирмос: Божия снизхождения огнь устыдеся в Вавилоне иногда, сего ради отроцы в пещи радованною ногою, яко в цветнице ликующе, пояху: благословен еси, Боже отец наших.
Царица всех пришедши, небесный кров на славу нам устави, праздника Божественнаго явления образа Своего, имже спасаемся от невидимых враг нахождения, к Сыну Твоему вопиюще: благословен Бог отец нашых.
Рождеством Твоим, Госпоже Богородице Дево, и всеми Твоими праздники, круг лета венчася: и ныне украси день честнаго явления святыя иконы Твоея, благодать источающи, мы же вси вернии во храм Твой притекающе.
Вся силы небесныя восхваляют Рождшую Господа, и роди человечестии прославляют Ю, явльшую нам день честнаго явления предивнаго образа Своего, Прибежище наше, Надежда и Покров, и ограждение от вражиих нахождений.
Благодатный облаче, окропи нас свыше росою Благодати и милости Твоея, чтущих день праздника славнаго явления честныя иконы Твоея, егоже поет и славит всяка душа радующися: благословена Ты в женах, и благословен плод чрева Твоего.


Песнь 8.

Ирмос: Безначальнаго Царя славы, Егоже трепещут небесныя силы, пойте священницы, людие, превозносите во вся веки.
Царица еси всех едина Богу, Богородительнице Чистая, святый Престол и палата Христа Бога: Егоже моли о чтущих честное явление образа Твоего, подати грехов оставление.
Руками святыми истинно понесла еси, в Тебе воплотившагося Господа, на земли, Преславная: и ныне взошла еси превыше небес, и оставльши человеком пресветлый день честнаго явления славнаго образа Твоего, воньже славим поюще: Господа пойте, и превозносите Его во веки.
Божественнии играйте пророцы, чтуще Девы Богородицы честное иконы явление: Та бо исполни всех речения, вами сказуемаго рождши Христа всех Царя: Егоже превозносим во веки.
Падшым востание, унывающым радование, заблуждшым Наставнице, болящым посещение и исцеление и всем христианом Спасение: соблюди нас, Госпоже, вопиющих и чтущих явление пречестнаго образа Твоего, и избави нас от иноплеменных нахождения.


Песнь 9.

Ирмос: Устрашися всяк слух неизреченна Божия снизхождения, яко Вышний волею сниде даже и до плоти, от Девическаго чрева бысть Человек: темже Пречистую Богородицу вернии величаем.
Преславная глаголашеся о Тебе, Граде Божий, и присно Царствующаго небесными и земными, от Тебе Рождшагося, и от земли Тя на Небо Возведша: Емуже непрестанно молися о чтущих честное явление святыя иконы Твоея, с нимже Тя величаем.
Безплотных чинове, патриарх собор, и апостолов Божественный состав, пророческий лик, и мученичестии полцы, святителей и преподобных отец лики, и вси святии, веселитеся с нами, празднующе явление пречудаго образа Божия Матере, и величающе.
Всяческая освятила еси Рождеством Твоим, Пречистая Дево, и явила еси большее просвещение, пречестный день явления святыя иконы Твоея: егоже празднующе, Тебе величаем.
Вознеси рог православных христиан, и низложи иноплеменных шатания, Богородительнице Пречистая: невоеваны соблюди грады Твоя, и вся страны христианския сохрани, в нихже великое Твое имя и многославное величается, и верно славится от всех, Владычице Чистая.


Светилен.

Подобен: Жены услышите:

Адаме, обновися, и Ево веселися, пророцы со апостолы, и мученики ликовствуйте, и преподобнии со святители веселитеся: ибо радость и веселие, ангелом же и человеком дивное явление образа Пречистыя Богородицы Марии. Трижды.


На хвалитех стихиры, глас 1:

Источник света, и Поток светлости неистощимый, приносяще праздник явления пречудныя иконы Твоея, Сего убо моли, Богородице, неразумия тмы избавити ны, и страстей душевных же и телесных, и в будущем веце безконечныя муки избави нас. Дважды.
Источника премудрости благия, разума же пучину и благодати: тем тя бездну Ипостасная Божия Премудрость, Богородице, показа, праздник преславаго явления святаго образа Твоего, из Тебе плотию рождейся. Егоже ради каплю ми премудрости Твоея и разума подаждь, и к жизни настави мя.
Начало тайных Христовых чудес, Владычице, страшну видевше главизну, честное исполнение святаго Твоего образа праздник, и Божественных чудес, почитаем и покланяемся: от болезней и скорбей посети, Наставнице, и будущаго, Богородице, избави нас мучения.

Слава и ныне, глас 8:

Богородицу Марию вси воспоим: радуйся, Мати Божия. Радуйся, лествице одушевленная и разумная. Радуйся, купино неопалимая. Радуйся, стамно Всесвятая. Радуйся, цвете веры. Радуйся, жезле прозябший. Радуйся, златая кадильнице. Радуйся, горо Божия присенная Дево. Радуйся, разрешение первыя Евы. Радуйся, Престоле Божий. Радуйся, многомилостивая Красото. Радуйся, Владычице.

Славословие великое и отпуст.


НА ЛИТУРГИИ

блаженна от канона, песнь 3-я и 6-я.
Прокимен, песнь Богородицы, глас 3: Величит душа Моя Господа, и возрадовася дух Мой о Бозе Спасе Моем.
Стих: Яко призре на смирение рабы Своея, се бо отныне ублажат Мя вси роди.
Апостол к филиписием, зач. 240
Аллилуиа, глас 8: Слыши Дщи и виждь, и приклони ухо Твое.
Стих: Лицу Твоего помолятся богатии людстии.
Евангелие от Луки, зач. 54.
Причастен: Чашу спасения прииму и Имя Господне призову.


Молитва

Царице моя преблагая, надеждо моя Богородице, приятелище сирых и странных предстательница, скорбящих радосте, обидимым покровительнице! Зриши мою беду, зриши мою скорбь, помози ми яко немощну, окорми мя яко странна. Обиду мою веси, разреши ту, яко волиши: яко не имам иныя помощи разве Тебе, ни иныя предстательницы, ни благия утешительницы, токмо Тебе, о Богомати, яко да сохраниши мя и покрыеши во веки веков. Аминь.


Служба составлена на основе службы общей праздником Богородичным (Минеи общей). Употребляется в том случае, если нет особой службы Богородице в честь Ея иконе, память явления которой празднуем.


You are viewing sobor_voronezh